Over ons

Over de vereniging

Vereniging Spoorwegkwartier is een vereniging voor en door iedereen die woont of werkt in de Haarlemse buurt tussen de Randweg, de Zijlweg Noord, en de spoorlijnen Haarlem-Leiden en Haarlem-Zandvoort. In onze buurt liggen de Zijlweg, Zijlweg Zijweg, Spoorwegstraat, Delftstraat, Julianalaan, Emmalaan, Prinsesselaan en Regentesselaan (zie het kaartje onderaan deze pagina).

Het doel van de vereniging is onze buurt mooi, gezellig en veilig houden om er samen prettig te kunnen wonen en werken. Dit doen we door te overleggen met elkaar en met de gemeente Haarlem.

Vereniging Spoorwegkwartier bestaat uit leden die bewoner of ondernemer zijn in onze buurt. Sommige leden zijn naast lid ook actief als vrijwilliger: zij zitten in het Bestuur of nemen andere taken binnen de vereniging op zich, zoals het aansturen van de Buursaamheid, het maken van deze website, het onderhouden van het openbaar groen of het organiseren van buurtactiviteiten.

Vereniging Spoorwegkwartier vergadert jaarlijks in de Algemene Leden Vergadering (ALV) over het wel en wee van onze buurt. Leden krijgen de aankondiging en de notulen van de buurtvergadering toegestuurd via email. De jaarlijkse contributie is 5 euro per adres.

Ben je buurtgenoot en wil je graag lid worden? Of ben je al lid en wil je meehelpen met iets? Neem dan contact op.


Over de geschiedenis van de vereniging

Tot 2009 bestond in het gebied waar wij wonen geen buurtorganisatie. Door de grote verkeersoverlast vanwege de zondagmiddagopenstelling van de nieuwe Albert Heijn-winkel aan de Spoorwegstraat namen bewoners het initiatief tot oprichting van de Vereniging Spoorwegkwartier: een officiële vereniging met statuut enz., omvattend 2 op elkaar aansluitende gebiedjes: de ene rond Spoorwegstraat – Delftstraat, de andere rond Julianalaan/ de laantjes, met als hoofdmotief: om ons als omwonenden in gezamenlijkheid sterk te kunnen maken tegen de overlast. Van eind 2009 tot 2013 is de vereniging vooral actief geweest op het dossier verkeersoverlast / koopzondagen, en verder op het punt herinrichting Julianalaan en het gemeentelijk ontwerp voor een gebiedsvisie “Spoorwegstraat e.o.”

De vereniging bestaat nu dus 14 jaar en werd opgericht vanwege een acute ongewenste ingrijpende ontwikkeling in onze directe woonomgeving. Deze ontwikkeling bepaalde ook het territoriale gebied waarvoor de vereniging actief is. 


Over de website

Deze website wordt gemaakt en onderhouden door de buurtbewoners van het Spoorwegkwartier.

Heb je ideëen voor de website? Of wil je graag gebruik maken van de website om jouw zelf georganiseerde buurtactiviteit in de spotlights te zetten? Neem dan contact op via email.


Over de geschiedenis van onze buurt

Hier lees je meer over de geschiedenis van onze buurt.